Ministr pro lidská práva... Senza trafika za naše prachy

Poslouchal jsem dnes vystoupení Tomia Okamury v Partii. Nevím, jestli to, co říkal někdo nazývá populismem, ale pod jeho slova se mohu jen podepsat. Mělo to hlavu a patu, mělo to logiku. Tomu já neříkám populismus, tomu říkám prostá pravda.

 Jiří Dienstbier - tak nějak nepohodlný, ale veřejností kladně hodnocený brepta, kterého se prostě nemůže ČSSD zbavit. Aby se vlk nažral a koza zůstala celá, udržuje se funkce (spíš trafika) pro funkci za nemalý peníz. Návrhy z dílny tohoto pána jsou ale minimálně diskutabilní, neřku-li hloupé, populistické a dle mého i nebezpečné. Jeho vidění záležitosti rómů, jeho ženské kvóty, jeho nápady na možnou volební účast cizinců, to jsou s prominutím megakraviny. Je jen dalším v řadě zbytečných Kocábů a spol. Ovšem, vymýšlení funkcí, to je víceletá zvyklost zdejších politiků, takže už ani moc nepřekvapí.

 Minulý týden v Reportérech ČT proběhla reportáž ( v pořadí již druhá) o rodince Grospičů a jejich tak prolidovém a lidsky citlivém přístupu ke svému zaměstnanci, kde ho doslova odrbali tak nějak pod vlajkou jejich výkladu hesla: "S lidmi, pro lidi." Kde byl a je pan Dienstbier? To nejsou lidská práva, nebo byl ten pán málo opálený?

 Proč se nejde pan ministr zbytečných věcí podívat na ÚP kdekoliv? Ať vidí, jak jsou tam romové utlačováni. Jak tam doslova s celými rodinami včetně dětí byvakují a dostávají úředníky pod tlak. Ti nešťastní ouřadové si potom léčí své ego a pošramocené sebevědomí  na těch, co pod ta ministrova lidská práva tak nějak nespadají. Běžte pane ministře a nabídněte těm "utiskovaným" práci za minimální mzdu a uvidíte, kolik jich bude jásat. Pak mudrujte, pak se ohánějte vašimi lidskými právy.

 Chcete kvóty na ženy? Fajn, taky mám dojem, že třeba v NHL hraje málo bab. Je potřeba se na to juknout. Chcete, aby měli cizinci volební právo? OK, vždyť přeci cizinec, jak se samotného označení vyplývá, je kovaný odborník na naše problémy. Opravdu mi zde chybí fundovaný muslim na otázku církevních restitucí.

 Prostě, Okamura má pravdu. Tenhle uměle vytvořený a zbytečně udržovaný post, na kterém se otočil Kocáb s Džamilou a nyní dobrý synek, to jsou vyhozené prachy nás všech o ničem. Můžu mít a mám tisíc výhrad k Okamurovi, k jeho devítičlenému cosi. Může se mi nelíbit a můžu se i smát jeho představě a vizi přímé demokracie, nakolik ji on sám naplňuje v rámci svého hnutí, ale nemohu mu upřít fakt, že prostě jako jeden z mála, umí pojmenovat problém. A to není populismus, to je snaha s tím bordelem fakt něco udělat.

 Pěkný den.

 

Autor: Roman Košťál | neděle 29.6.2014 20:14 | karma článku: 45,60 | přečteno: 5302x